Pít doma tak výbornou kávu, jako si můžete dát kdekoliv v restauraci. To je rozhodně jedna z těch věcí, kterou si přeje ohromná spousta lidí. Spousta ji dokonce opravdu může mít, ale jenom neví jak správně na to.
Často nejde totiž ani tak moc o výbavu, jako spíše o správnou techniky a přístup ke kávě jako takové. Právě v rámci dnešního článku si velice krátce, ale výstižně, uvedeme všechny kritické momenty, které jsou při přípravě opravdu dobré domácí kávy vždy přítomny.
Správná příprava zrna je důležitá
Kávová zrna jsou specifická v mnoha ohledech. Část svého aroma ztrácí víceméně okamžitě po utrhnutí, další část poté ztrácí při pražení a jakmile je namelete, tak jsou schopny aroma udržet opravdu už jenom krátce.
Rozhodně tak nemůžete očekávat, že budete mít výbornou domácí kávu z předem namletého zrna. Zcela naopak, bude potřeba mít doma mlýnek, nebo profesionální kávovar, který ho většinou obsahuje. Kombinace zrn je podle vaší chuti, ale všeobecně nejoblíbenější jsou zrna arabica.
Příprava kávy musí být rychlá a jednoduchá
Rozhodně vám v tomto bodě pomůže, pokud máte opravdu výborné domácí elektro, jakým je kvalitní domácí kávovar. Nemusí jít nutně jenom o speciály do kaváren, ale i o takové, které mají přednastavené režimy.
Podle toho, jakou kávu si přejete ochutnat, totiž musíte měnit i receptury. Různé druhy kávy se pasírují pod různou teplotou a tlakem, po určitou dobu. A dodržení všech těchto kritérií je opravdu nutné pro kvalitní, identickou chuť. A opět je nutno říct, že opravdu jen kvalitní domácí elektro dokáže takovou kávu vytvořit. Prvním bodem je tak rozhodně nutnost pracovat jenom s čerstvě namletým zrnem. Druhým je potom správná příprava. Nezapomínejte u toho ale na to, že se káva začerstva musí i vypít. Dokonce i jako hotový nápoj, má tendenci ztrácet časem svoji chuť.